2013-03-25 (måndag)
En snabb, enkel och god vardags-dessert för fyra personer, klar på 25 minuter.
4 st | päron, väl mogna |
½-1 dl | kokosflingor |
½-1 dl | mandelspån |
lite | smör (att smörja formen med) |
2-3 dl | vispgrädde (till servering) |
- Skölj och skala päronen. Dela frukterna i fyra delar, kärna ur och skiva dem.
- Fördela hälften av päronskivorna i en liten, smord ugnsform och strö kokosflingor över.
- Fördela resten av päronskivorna ovanpå och toppa med ett lager mandelspån.
- Baka päronskivorna i övre delen av en 200-225-gradig ugn i 10-15 minuter, eller tills mandeln fått fin färg och päronen är genommjuka.
- Servera kokos- & mandelpäronen med en klick vispad grädde.
Sonen, 10 år: “Jag äter inte päron.” Sonen nöjde sig med våfflor, grädde och sylt: det är ju trots allt Våffeldagen.
Dottern, 12 år: “Jättegott!”
Pappan: “Det var gott, fungerade med både kokosen och mandeln.”
Mamman: “De varma, mjuka päronen passade väldigt bra ihop med kokosen och de lite tuggiga madelspånen. Grädden var pricken över i:et.”
Kommentar: Ibland är man sugen på något litet sött efter maten men vill varken lägga flera timmar på det eller nöja sig med en frukt. Då passar denna fem-ingrediens-dessert alldeles utmärkt. Vill man däremot göra det hela lite festligare så kan man koka päronen i sockerlag först och sedan använda sig utav en toscasmet men då är det helt plötsligt inte längre något snabbt och lätt. 🙂
(Andra bloggar om: recept, efterrätt, dessert, päron, familj)