2015-06-20 (lördag)
Midsommarmiddagen var, som vanligt, en kombination av silltallrik och grilltallrik.
Huvudrätt: | |||||
dillkokt färskpotatis | matjessill (här: Falkeskog original) | grillad fläskfilé | |||
gräddfil | löksill (här: Falkeskog) | grillad skinkbiff | |||
kaffegrädde | hovmästarsill (här: Falkeskog) | bbq-salsa (se recpet) | |||
klippt gräslök | varmrökt lax (här: Vägga Rökeri AB) | ||||
hackad rödlök | hårdkokta ägg | ||||
hackad gul lök | romsås (se recept) | ||||
Dessert: | |||||
jordgubbar | vispgrädde | ||||
vaniljglass | strösocker |
- Rör ihop bbq-salsan, majonnäsen och romsåsen.
- Koka nypotatis och ägg.
- Grilla fläskfilén (skuren i skivor) och skinkbiffarna, som alla legat framme i rumstemperatur en halvtimme innan grillningen insmorda i lite rapsolja och Piffi Allkrydda.
- Ställ fram allt på serveringsbordet och låt var och en plocka ihop sin egen midsommartallrik.
Sonen, 12 år: Sonen åt glatt av det grillade köttet, potatisen, gräddfilen, kaffegrädden och den gula löken.
Dottern, 14 år: Dottern valde nypotatis, grädde, lök- och hovmästarsill, ägg, grillat kött och gräslök till sin midsommarmiddag.
Pappan: Pappan åt nöjt av potatis, grädde, gräslök, grillkött och bbq-salsa.
Mamman: “Mmm… det bästa med midsommarmaten är att man inte behöver välja utan kan ta lite av allt.”
Kommentar: Förutom nypotatisen, det grillade köttet och jordgubbarna så är det inte många saker på midsommarbuffén som hela familjen kan enas om att det är “måsten”, vilket har gjort att vi varierar utbudet lite från år till år. Förra året hade vi t.ex. både hemlagade köttbullar, piroger och gubbröra medan vi detta året satsade lite mer på sill och lax samt vår favorit-bbq-salsa till det grillade köttet.
(Andra bloggar om: recept, middag, familj, midsommar, midsommarmat)