2007-10-01 (måndag)
Ett recept på 30-35 st tjocka, halvmjuka pepparkakor.
2 dl | sirap |
1½ dl | socker |
75g | smör eller margarin |
2 tsk | malen kanel |
1 tsk | malen kryddnejlika |
1 tsk | malen ingefära |
1 st | ägg |
1 st | äggula |
½ dl | mjölk |
1 tsk | bikarbonat |
1½ tsk | bakpulver |
9-10 dl | vetemjöl (jag tog nog 11-12 dl vetemjöl) |
- Koka upp sirap och socker.
- Lägg margarin, kanel, kryddnejlika och ingefära i en värmetålig skål.
- Häll den heta sockerblandningen över margarinet och kryddorna. Rör runt.
- Vispa ägg, äggula och mjölk.
- Rör ner äggvispet i kryddblandningen.
- Låt smeten stå tills den svalnat. Rör runt lite då och då. Detta tar ca en timme.
— - Blanda bikarbonat, bakpulver och hälften av vetemjölet.
- Rör ner mjölblandningen i kryddsmeten.
- Arbeta in resten av mjölet på bakbordet.
- Låt degen vila övertäckt i kylskåpet ca ett dygn.
— - Dela degen i två delar. Gör varje del till en rulle, ca 6-7 cm tjock.
- Skär rullarna i ca ½-cm-tjocka skivor.
- Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper, ca 8 per plåt.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Sonen, 5 år: Smakade två musbett, sade: “tummen ner” och slutade att äta.
Dottern, 6 år: Tyckte jättebra om dem. Hade kunnat äta en hel hög, om hon hade fått. Äpplet faller inte långt från trädet.
Pappan: Muttrade något om att det var fel årstid för pepparkaks-os i köket. Han tycker tydligen varken om lukten eller smaken. Smakade en liten bit och sade att de var godare än de vanliga, tunna pepparkakorna, men att han ändå inte tyckte om dem. (Desto fler åt mig.)
Mamman: Älskar tjocka pepparkakor, men har aldrig bakat dem själv förut. De blev jättebra, smakar likadant som de köpta men känns färskare. Helt klart nöjd.
Kommentar: Ursprungsreceptet är hämtat från coop.se och kallas där för frukost- eller skånepepparkakor.
Sammanlagt tog det 1 dygn, 2 timmar och 40 minuter att baka kakorna. (Dvs: 15 minuter degblandning + 1 timme avsvalning + 25 minuter degblandning + 1 dygns vila + 1 timme utbakning av deg.)
Anledningen till att det doftar jul i mitt kök redan nu är att dessa pepparkakor är mitt bidrag till “Lördagsgodis”, som numera arrangeras varannan vecka hos Brazilian Linda.
(Andra bloggar om: recept, kakor, familj, pepparkakor, matblogg, lördagsgodis)
Tillägg i efterhand: Här är ett recept på vanliga, tunna, goda, kryddiga pepparkakor.
Fick dessa som barn (köpta) av min mamma och har i flera år kommit ihåg dessa men inte hittat dem igen, heller inte på recept. Klickade in här och hittade dem och tog precis ut sista plåten ur ugnen! Tack för receptet! De blev fantastiskt goda !