2020-12-16 (onsdag)
Snabb långkål gjord på fryst, färdighackad grönkål.
1 pkt | fryst, hackad grönkål (här: 500 g, Findus) |
lite | salladskål (vita delen av några blad) |
lite | smör (att steka i) |
lite | vispgrädde |
lite | salt och svartpeppar (att smaka av med) |
lite | strösocker (att smaka av med) |
- Tina grönkålen.
- Strimla lite vita delar av salladskålen.
- Fräs grönkål och salladskål i smör under omrörning.
- Späd med grädde, smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter.
- Servera långkålen som ett tillbehör på julbordet.
Kommentar: När det gäller långkål så har vi försökt oss på flera olika metoder som alla haft sina nackdelar. Långkål gjord från grunden med färsk grönkål (“Långkål (av grönkål)“) kräver mycket arbete då man behöver skölja och repa loss bladen. Använder man färdigsköljd och hackad grönkål (“Långkål (av färdighackad grönkål och grönsaksfond)“) så får man likväl rensa bort grova stjälkbitar och vissa färdiglagade produkter har visat sig innehålla grus. Därför fortsatte vi vårt sökande efter ett gott men enklare recept och nu har vi nog hittat det.
Att använda fryst, hackad grönkål gör att det blir väldigt enkelt medan salladskålen gör att man inte behöver köpa hem ett helt vitkålshuvud när man bara behöver en liten bit. (Alternativt så kan man vara förutseende och spara lite när man lagar brunkål och kåldolmar.) Smakmässigt så blev det en succé och så här utan att jämföra den vid sidan om den vanliga långkålen så tycker i alla fall mamman att det är ett fullgott alternativ. 🙂