2011-01-10 (måndag)
Ungefär 40 minuter tar det att tillaga denna goda middag.
6 st | lövbiffar |
salt | |
svartpeppar, grovmalen | |
smör (att steka i) | |
Grönpepparsås: | |
lite | smör |
3 msk | vetemjöl |
3-5 dl | vatten |
2 msk | vispgrädde |
några | grönpepparkorn, krossade |
en skvätt | soja, Colorit |
(ev. salt och svartpeppar) | |
Tillbehör: | potatis |
blandad sallad | |
(ev. kaffegrädde till de som inte vill ha såsen) |
- Skala och koka potatisarna.
- Stek de första lövbiffarna någon minut per sida och krydda. Tag sedan upp dem från stekjärnet.
- Koka ur stekjärnet med lite vatten medan du steker resten av lövbiffarna på ett annat stekjärn.
- Gör såsen: Smält lite smör i en kastrull och låt mjölet fräsa med i någon minut under omrörning.
- Häll vattnet från stekjärnet samt grädden i kastrullen med mjölet och låt koka upp. Blanda i de krossade grönpepparkornen samt lite Colorit och låt såsen puttra några minuter under omrörning.
- När lövbiffarna är färdigstekta kan man även koka ur det stekjärnet och späda ut såsen med om den blivit för tjock. Smaka ev. även av med salt och peppar.
- Servera lövbiffarna med kokt potatis, grönpepparsås och en blandad sallad.
Sonen, 8 år: Tycker om både lövbiff och potatis men föredrar kaffegrädde framför grönpepparsåsen.
Dottern, 10 år: Tycker om allt och äter med god aptit.
Pappan: Precis som sin son så ratar han pepparsåsen. Föredrar även han kaffegrädde.
Mamman: “Grönpepparsås är godast när man gör den själv. Passar väldigt bra ihop med den peppriga lövbiffen.”
Kommentar: En snabbt och enkel, men ändå ganska festlig, middag.