2006-10-10 (tisdag)
God tomatsalsa som passar bättre till pasta än till mos.
ca 1 kg | potatis |
salt | |
vitpeppar | |
margarin (till potatismoset) | |
(1 påse | pulvermos, ICA) |
(8 dl | vatten) |
margarin (att smörja formen med) | |
400 g | falukorv |
1 brk | krossade tomater |
1 st | gul lök, hackad |
salt | |
grovmalen svartpeppar | |
chilisås | |
½ st | äpple, t.ex. Jona Gold |
senap | |
majskorn, frysta (till 4 pers.) | |
broccoli, fryst (till 4 pers.) | |
lingon |
- Skala och koka potatisen. Häll av, men spara, det mesta av kokvattnet.
- Stöt potatisen, vispa sedan den. Tillsätt lite av kokvattnet i taget tills moset fått en bra konsistens.
- Smaksätt moset med salt, vitpeppar och margarin.
- Skär djupa skåror i falukorven.
- Smörj in korven i senap och lägg den i en insmord ugnssäker form.
- Skölj, skala och skär äpplet i skivor, som placeras i falukorvens skåror.
- Blanda hackad lök, krossad tomat, salt, svartpeppar och chilisås. Häll det i formen bredvid falukorven.
- Ställ in formen mitt i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter.
- Koka majs och broccoli enligt anvisningarna på förpackningarna.
- Koka upp 8 dl vatten, blanda i mospulvret, vispa. Smaksätt med lite margarin.
- Servera ugnsfalun med tomatsalsan, kokt broccoli, majs, lingon och potatismos, antingen hemlagad eller gjord av pulver.
Sonen, 4 år: Är sjuk och äter endast lite hemlagad mos.
Dottern, 5 år: Protesterade vilt när jag gjorde hemlagad mos. Hon älskar pulvermos, majs och lingon. Åt även en del korv och broccoli.
Pappan: Gav högt betyg. Längtat efter hemlagad mos. Han tyckte om salsan, men tyckte inte att den passade till moset.
Mamman: Instämmer, konstigt nog, helt med pappan.
Kommentar: Testade att äta korv- och salsaresterna med pasta istället. Där kom salsan till sin rätt. Mycket gott.