2006-11-21 (tisdag)
En riktig klassiker. OBS! Detta är en liten sats. Man bör göra minst en dubbel sats för att det ska vara lönt. Går bra att frysa in.
ca 1,4 kg | kålhuvud |
300 g | fläskfärs |
2½ dl | vatten |
½ tsk | salt |
1 krm | vitpeppar |
- Ta bort de yttersta kålbladen och skär loss den hårda saken i mitten av huvudet.
- Hacka kålen i små, men inte för små, fyrkanter.
- Bryn kålen. Vänd ofta och var noga med att den inte bränns.
- Blanda färs, kryddor och vatten. Smeten ska bli riktigt lös.
- Lägg hälften av den brynta kålen i en ugnsfast form. Lägg färsen ovanpå och täck med resten av kålen.
- Grädda i mitten av en 175 grader varm ugn i ca 45 minuter.
- Servera kålpuddingen med kokt potatis, fusksås*, sallad och lingon.
Pappan: “Mums!” En av hans favoriträtter.
Mamman: “Riktigt god rätt som man lätt äter mer av än man borde om man inte ser upp.”
Kommentar: Rätten tog nästan 2 timmar att tillaga + 45 minuter i ugnen. Borde kunna gå att göra snabbare om man är lite effektivare.
*Fusksås: Koka upp 5 dl vatten och 1½ msk Touch of taste: oxfond med rödvin. Rör i 3 msk maizenaredning och låt puttra några minuter.
[…] Det “riktiga” receptet på kålpudding, med knapriga kålbitar, hittar ni här. […]