Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2006-11-21 (tisdag)
Kålpudding

En riktig klassiker. OBS! Detta är en liten sats. Man bör göra minst en dubbel sats för att det ska vara lönt. Går bra att frysa in.

ca 1,4 kg kålhuvud
300 g fläskfärs
2½ dl vatten
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
  1. Ta bort de yttersta kålbladen och skär loss den hårda saken i mitten av huvudet.
  2. Hacka kålen i små, men inte för små, fyrkanter.
  3. Bryn kålen. Vänd ofta och var noga med att den inte bränns.
  4. Blanda färs, kryddor och vatten. Smeten ska bli riktigt lös.
  5. Lägg hälften av den brynta kålen i en ugnsfast form. Lägg färsen ovanpå och täck med resten av kålen.
  6. Grädda i mitten av en 175 grader varm ugn i ca 45 minuter.
  7. Servera kålpuddingen med kokt potatis, fusksås*, sallad och lingon.

Pappan: “Mums!” En av hans favoriträtter.
Mamman: “Riktigt god rätt som man lätt äter mer av än man borde om man inte ser upp.”

Kommentar: Rätten tog nästan 2 timmar att tillaga + 45 minuter i ugnen. Borde kunna gå att göra snabbare om man är lite effektivare.

*Fusksås: Koka upp 5 dl vatten och 1½ msk Touch of taste: oxfond med rödvin. Rör i 3 msk maizenaredning och låt puttra några minuter.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se