2007-01-31 (onsdag)
En variant av den skotska rätten “mince and tatties”.
500 g | fläskfärs |
1 st | gul lök |
lite | flytande Milda (att steka i) |
2 st | morötter |
2 1/2 dl | vatten |
1/2 st | oxbuljongtärning, Knorr |
1,5 kg | potatis |
en skvätt | standardmjölk |
en klick | margarin/smör |
salt | |
vitpeppar | |
broccoli, fryst (till 4 pers.) |
- Skala och koka potatisen.
- Finhacka löken och fräs den en stund.
- Klicka ner köttfärsen i löken och fortsätt fräsa.
- Skölj, skala och skiva morötterna.
- Häll i vattnet och smula ner den halva buljongtärningen i stekjärnet.
- Lägg i morötterna och låt röran puttra tills morötterna är lagom mjuka, ca 15 minuter.
- Mosa potatisen med en potatisstöt. Vispa med elvisp.
- Tillsätt en stor klick margarin/smör, salt, peppar och lite mjölk under tiden du vispar.
- Öka mängden mjölk om moset är för torrt. Smaka ev. av med mer kryddor. Moset ska bli fluffigt och ganska krämigt.
- Koka broccolin enligt anvisningarna på påsen.
- Servera köttfärsröran med potatismoset och broccolibuketterna.
Sonen, 4 år: Gnäller som vanligt, vägrar att smaka köttfärsen och broccolin. Under protest äter han dock ytterst lite mos.
Dottern, 6 år: Mycket misstänksam till morötterna men äter en del köttfärs, broccoli och ganska mycket mos.
Pappan: “Ingen exotisk upplevelse, men gott.”
Mamman: “Smakar ungefär som väntat, kanske lite bättre t.o.m. Broccolin passade verkligen in.”
Kommentar: Jag hittade många förslag på internet på hur man tillagar rätten “rätt”. Min kompromiss-version har inga konstigheter, smakar gott och tar ca 70 minuter att tillaga.