2011-10-04 (tisdag)
Receptet ger 35-40 mini-kanelbullar.
75 g | smör/margarin |
2½ dl | mjölk |
25 g | jäst (för söta degar) |
1 krm | salt |
3/4 dl | strösocker |
7-8 dl | vetemjöl |
Fyllning: | |
50 g | smör |
½ dl | strösocker |
1 tsk | kanel |
Pensling/Garnering/Övrigt: | |
1 st | ägg |
pärlsocker | |
35-40 st | muffins- eller småkaksformar |
- Smält matfettet och häll i mjölken.
- Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
- Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen i en degbunke.
- Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt och socker.
- Arbeta in det mesta av mjölet, fortsätt tills degen släpper degbunkens kanter.
- Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Rör ihop smör, socker och kanel till en jämn smet.
- Arbeta degen några minuter i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig.
- Kavla ut degen till en rektangel och bred över kanelsmöret.
- Dela degen i tre delar. Rulla ihop till tre rullar och skär i lagom tjocka skivor.
- Lägg skivorna med snittytan uppåt i muffins- eller småkaksformar på en bakplåt.
- Låt jäsa till dubbel storlek, minst 30 minuter, under bakduk.
- Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö ev. pärlsocker över dem.
- Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader i 6-8 minuter.
- Låt svalna på plåten/galler under bakduk.
Sonen, 9 år: “Jättegoda! När de är så små så får man äta många!”
Dottern, 10 år: Även hon tycker om kanelbullar.
Pappan: Familjens stora kakmonster tyckte naturligtvis också om bullarna.
Mamman: “Klassiska kanelbullar fast i mindre format. Praktiskt när man bara vill ha något litet.”
Kommentar: I brist på stora bullformar så blev det till att baka mini-bullar till Kanelbullens dag. Det gick lika bra det. Receptet på vanliga kanelbullar hittar ni här.
(Andra bloggar om: recept, bullar, baka, barn, familj, kanelbullens dag)
Ser riktigt gott ut…