2007-11-28 (onsdag)
Det tar ca 70 minuter att baka dessa pepparnötter och det blir ca 55 st.
100 g | smör/margarin |
1 dl | strösocker |
½ msk | ljus sirap |
½ st | ägg |
½ tsk | kardemumma, malen |
1 tsk | kanel |
½ tsk | ingefära |
½ tsk | nejlikor, malda |
3½ dl | vetemjöl |
1 tsk | bikarbonat |
- Vispa ihop margarin, socker och sedan även sirapen.
- Tillsätt ägget.
- Tillsätt kryddorna, samt mjölet som du först blandat med bikarbonatet.
- Arbeta ihop till en deg.
- Rulla degen till ca 55 st hasselnötsstora bollar.
- Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 18 minuter, eller tills de är gyllenbruna och torra rakt igenom.
- Låt svalna på galler.
- Servera pepparnötterna som småkakor eller julgodis till glögg.
Sonen, 5 år: “Jag tyckte om det.” sade han och försökte att norpa åt sig en fjärde pepparnöt. Konstigt att han tyckte så bra om dem eftersom han inte är så glad för vanliga pepparkakor. Roligt.
Dottern, 6 år: Som väntat så tyckte hon väldigt bra om dem.
Pappan: Får inte smaka några.
Mamman: “Mums. Smakar pepparkaka. Jag hade dock föredragit dem lite mer kryddiga, men eftersom barnen också äter av dem så räcker det så här.”
Kommentar: Här har jag mixat ihop olika recept på pepparnötter och resultatet blev riktigt bra. Dessa godingar kommer jag att servera tillsammans med glögg, pepparkakor och vetebullar med pepparkakssmör till adventsfirandet.
Detta är mitt bidrag till Brazilian Lindas “Lördagsgodis”, vars tema denna gång är kanel.
(Andra bloggar om: recept, advent, glögg, pepparnötter, jul, julgodis, kakor)