Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2013-10-18 (fredag)
chokladkaka chokladglasyr chokladdessert

En mustig chokladkaka som bäst kommer till sin rätt i tunna skivor tillsammans med grädde och frukt/bär.

Mjuk chokladkaka:
1 dl kakao
2 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl strösocker
125 g margarin eller smör
1 1/2 dl strösocker
2 st ägg
1 1/2 msk vanillinsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Chokladglasyr:
75 g margarin
1-2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
3½ dl florsocker
Garnering: hackade hasselnötter, strössel eller kokosflingor
Tillbehör: vispad grädde eller vaniljglass
granatäppelkärnor eller andra fruktbitar/bär
  1. Baka chokladkakan enligt receptet här, fast använd en hålform.
  2. Låt kakan svalna på galler med formen över sig.
  3. Rör ihop chokladglasyren enligt receptet här.
  4. Häll glasyren försiktigt över kakan och strö vafri garnering över.
  5. Låt glasyren stelna innan kakan serveras.
  6. Servera kakan lämpligtvis i tunna bitar tillsammans med vispad grädde/vaniljglass och fruktbitar/bär som en festlig dessert.

Sonen, 11 år: Familjens kakmonster tyckte naturligtvis om denna kaka, i alla fall i strössel-varianten.
Dottern, 12 år: “Nää… denna är alldeles för torr!” Dottern var inte alls imponerad av kakan.
Pappan: “Lite väl enformig och alltför chokladig… men direkt från frysen var den väldigt god, då lite av chokladsmaken försvann.” Pappan föredrog även han strössel-varianten.
Mamman: “Tillsammans med en klick vispad grädde och lite granatäppelkärnor så var denna mustiga chokladkaka med hackade hasselnötter helt underbar. Kraftig chokladsmak med nötter och lite, lite sött från glasyren. Mums!”

Kommentar: Här har vi kombinerat två sorters kakor (Mjuk chokladkaka och Kärleksmums) och tre sorters garneringar, allt för att hitta den perfekta kombinationen. Smaken varierade som vanligt mellan familjemedlemmarna men vi var alla överens om att kakan var väldigt kompakt och mustig och bör ätas i tunna bitar. Som ensamkaka kan den eventuellt kännas lite tråkig, men med rätt tillbehör så blir det en enormt god dessert. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se