2014-10-04 (lördag)
Fisk- och mos-middag som tar lite mindre än en timme att tillaga.
laxfilé (tinad, en per person) | |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
lite | smör (att steka i) |
Blomkålsmos med ärtor: | |
400 g | potatis |
400 g | blomkål |
150 g | gröna ärtor (ca 3 dl) |
ca 1 dl | crème fraiche (ev. mer om man vill ha moset krämigare) |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
Tillbehör: | |
lite | majskorn |
- Blomkålsmos: Skala potatisen, ansa blomkålen och koka allt mjukt i saltat vatten.
- Häll i ärtorna och låt även de bli mjuka.
- Mosa blomkål, potatis och ärter och rör ner crème fraiche. Använd en potatisstöt och ev. även en visp. Smaka av med salt och peppar.
- Majskorn: Koka majskornen enligt anvisningarna på förpackningen.
- Lax: Stek laxfiléerna i lite smör på ett stekjärn, ca 2½ minuter per sida eller tills den är lagom stekt. Salta och peppra.
- Servera laxen tillsammans med blomkålsmoset och de kokta majskornen.
Sonen, 12 år: “Jag gillar inte vanlig potatismos, varför tror du att jag kommer att gilla detta?” var hans kommentar på moset, som han inte var så imponerad av. Laxen och majskornen tyckte han dock väldigt bra om.
Dottern, 13 år: “Varför så många ärtor? Jag kommer aldrig att få ut det här”, säger hon medan hon försöker plocka bort alla ärtorna från moset. Allt annat tyckte hon riktigt bra om, men ärtor är tydligen något som hon absolut inte äter.
Mamman: “Ett väldigt smakfullt mos som blev mer intressant tack vare blomkålen. Jag hade inget emot ärtorna men för dotterns skull får vi väl testa utan nästa gång. På det hela taget, en riktigt god vardagsrätt.”
Kommentar: Detta recept hittade jag i en reklamfolder för nya, flytande crème fraiche. Jag tyckte dock att produkten var omotiverat dyr och testade med vanlig crème fraiche som jag lät stå framme ett tag i rumstemperatur och sedan rörde slät innan jag blandade ner det i moset, och det fungerade fin-fint. 🙂
För att variera både fisk och mos, se Baconlindad fisk med broccolimos.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, fisk, familj, barn, torsk, bacon)