Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2008-11-13 (torsdag)
tekaka tekakor

Recept på 24-28 hembakta tekakor som tar ca tre timmar att tillaga.

100 g smör eller margarin
1 liter mjölk
2 pkt jäst
1 ½ tsk salt
3 msk socker
ca 2,6 liter vetemjöl
  1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken, blanda och låt allt bli fingervarmt, 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk/smörblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
  3. Häll i resten av blandningen, salt, socker och nästan allt mjöl.
  4. Rör ihop ingredienserna till en smidig deg som släpper kanterna på bunken.
  5. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  6. Knåda degen lite lätt och dela den i fyra delar som rullas ut till ganska tjocka längder. Dela varje längd i 6-7 delar och forma dem till runda bullar.
  7. Platta ut varje degbit (med händerna eller kavel) till en rund kaka. Lägg degkakorna på bakplåtspapper på bakplåt, ca 8 kakor per plåt. Nagga dem med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Grädda kakorna ca 10 minuter mitt i ugnen i 225 grader.
  9. Låt tekakorna svalna inlindade i bakdukar.

Sonen, 6 år: Smakade några tuggor, men tröttnade snabbt.
Dottern, 7 år: Tyckte att de var väldigt goda med smör och leverpastej.
Pappan: “Smakar mer som kompakta vetebullar än tekakor.”
Mamman: “Mmm… mycket gott med nybakade, lagom söta tekakor.”

Kommentar: Dessa tekakor blev riktigt goda, men inte lika fluffiga som jag hoppats på. Mitt sökande efter receptet på riktigt fluffiga tekakor fortsätter. 🙂

Receptet jag utgått från här, men ändrat i, heter “Ljust matbröd – mjuk skorpa” från “Vår Kokbok”.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se