2008-11-19 (onsdag)
Ca 70 minuter tog det att göra denna vinnare av Aftonbladets kladdkaketävling.
100 g | smör |
2 st | ägg |
3 dl | strösocker |
1,5 dl | vetemjöl |
4 msk | kakao |
1 tsk | vaniljsocker |
0,5 tsk | salt |
50 g | mörk choklad |
kokos (till formen) | |
ca 100 g | Odense nougat |
- Smöra en ugnsform med avtagbara kanter. Bröa den med kokosflingor.
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker.
- Blanda ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i äggblandningen.
- Häll även ner det smälta smöret i blandningen. Vispa väl.
- Krossa chokladen och blanda ner den i smeten.
- Häll smeten i formen.
- Grädda kakan i 175 grader mitt i ugnen i ca 17-22 minuter, beroende på ugnen och hur kladdig man vill ha kakan.
- Ta ut kakan och låt den svalna ca 5 minuter innan du hyvlar över nougaten. (Jag använde en ostrivare och tyckte att nougaten blev så finfördelad att det räckte med halva mängden.)
- När nougaten stelnat är kladdkakan redo att serveras med glass eller vispad grädde.
Sonen, 6 år: Smakade en pytteliten bit. Tyckte inte om den.
Dottern, 7 år: “Jättegod.” Hon var den enda av oss som tyckte om kakan.
Pappan: “För mycket socker, för mycker choklad, för mycket nougat. För mycket av allt.” Han var inte imponerad alls.
Mamman: “Precis som pappan så tycker jag att denna kaka var lite för söt och hade en lite för kraftig chokladsmak. Noguaten tyckte jag däremot om.”
Kommentar: Detta recept vann Aftonbladets kladdkaketävling 2006 och har blivit hyllat på många internetsidor sedan dess. Vi kommer dock att hålla oss till vår vanliga, lite mindre söta, kladdkaka även i fortsättningen.
(Andra bloggar om: recept, kladdkaka, kakor, familj, nougat)
Jag har provat laga den där en gång, och jag gillade den verkligen inte. Men jag föredrar att laga kladdkaka i Micron. Gör sån nästan hela tiden 🙂
Måste berömma för en väldigt bra och givande blogg^^
Anna,
Roligt att du uppskattar bloggen, roligt att “höra”. 😀 Vad gäller kladdkakor så brukar jag testa olika lite då och då, men går alltid tillbaka till den gamla vanliga. Micro-kladdkaka har jag dock aldrig testat.
Okej. Var skeptisk till Micro-kladdkaka först. Men vi tänkte prova för skojs skull när våran ugn gick sönder förut, och nu har det blivit så att jag lagar den oftare 🙂
Tar bara 6 minuter i Micron så, man kan lätt laga det om man får oväntat besök 🙂