2008-12-28 (söndag)
Gott tillbehör till Karelska piroger.
några | ägg, hårdkokta |
lite | smör, rumstempererat |
lite | salt |
- Hacka de hårdkokta äggen genom att exempelvis köra dem tre gånger genom en vanlig äggskivare, på olika håll.
- Rör smöret mjukt och blanda det med ägghacket.
- Smaka av med salt.
Kommentar: Detta smör är mycket gott tillsammans med Karelska piroger, vars recept kommer i morgon. Kanske finns det andra rätter som smöret passar till? Dottern tyckte i alla fall att det passade väldigt bra som ensamt pålägg på en vetekaka.
Hur mycket smör och ägg man ska ha beror på tycke och smak och på hur mycket äggsmör man behöver. Jag utgick från 4 st ägg, 50 gram smör och ½ tsk salt, men det blev alldeles för salt och en aning för smörfattigt. Fick därför öka på mängden ägg och smör vilket resulterade i alldeles för mycket äggsmör. Ett tips: håll igen på saltet.
Uppdaterad 2008-12-30: “Recept på Karelska piroger”
(Andra bloggar om: mat, recept, tillbehör, familj, matblogg, ägg, smör)
Hej hej!
Jag har precis hittat hit och älskar redan denna blogg! Så pass mycket till och med att jag skrivit ett inlägg om det! Bara att klicka på hemsideslänken så kommer du till det.
Du har fått en ny anhängare! ; )
Sofie
Sofie, tack för det snälla inlägget. Roligt att du uppskattar bloggen. 😀
Man kan ta några droppar matlagningsgrädde i äggsmöret så håller det ihop bättre för att – som din dotter så föredömligt redan kommit på – lägga det på mackan. En sträng kaviar i valfri bokstav ovan på är väldigt gott till.
Nya mamman, tack för idén. Det behövs verkligen något att “limma ihop” det med. Innan dottern är klar med mackan så har redan hälften av äggsmöret varit nere och vänt på bordet. 😀