2006-06-08 (torsdag)
Lite mer omständig än vanlig färsbiff, men godare.
potatis (till 4 pers.) | |
ca 400 g | blandfärs |
4 msk | ströbröd |
1 msk | potatismjöl |
1½ dl | vatten |
1 st | ägg |
1½ tsk | salt |
1½ krm | vitpeppar |
1 msk | gul lök, finhackad |
——– | |
2 msk | gul lök, finhackad |
1½ dl | inlagda rödbetor, fint hackade |
2 msk | ättiksgurka, hackad |
margarin (till stekning) | |
ca ½ st | köttbuljongstärning |
1/4 st | gurka |
1 st | tomat |
- Skala och koka potatisen.
- Hacka lök, rödbetor och ättiksgurka.
- Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla minst 10 min.
- Rör ner ägg, salt, peppar och 1 msk lök.
- Lägg i köttfärsen och arbeta samman med en gaffel tills allt är väl blandat. (Arbeta inte färsen för mycket, då blir den seg.)
- Blanda i rödbetor, ättiksgurka samt 2 msk lök.
- Forma 8 st biffar (1 dl färs/biff) och lägg dem på en vattensköljt skärbräda.
- Bryn fettet i en stekpanna. Stek några biffar i taget, några minuter på varje sida.
- Vispa ur pannan med lite varmt vatten till sky efter första omgången biffar. Tillsätt köttbuljongtärningen när skyn kokar och smaka ev. av med mer salt och peppar.
- Skölj och dela gurka och tomat till salladen.
- Servera biffarna med den kokta potatisen och salladen.
Sonen, 3 år: Äter mycket potatis med kaffegrädde samt en del gurka. Smakar inte ens biffen.
Dottern, 5 år: Äter mycket potatis och grönsaker. Smakar biffen men tycker inte om den.
Pappan: En av hans favoriträtter.
Mamman: “Mycket, mycket gott.”
Kommentar: Föräldrarna tycker verkligen om denna mumsiga rätt som tar ca 1 timme och 40 min att tillaga.